Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Γλώσσας (στην Εσπεράντο: Lingva Festivalo)- είναι ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσαν οι οπαδοί της Εσπεράντο (esperantists) σε μερικές πόλεις της Ρωσίας και στο εξωτερικό. Ένα Φεστιβάλ Γλώσσας κατά κύριο λόγο αποτελείται από παρουσιάσεις γλώσσας διάρκειας 30-40 λεπτών αφιερωμένες σε μια ορισμένη γλώσσα του κόσμου. Μπορείτε να ακούσετε πώς ηχεί η γλώσσα, να μάθετε μερικές φράσεις, ορισμένα πράγματα για την ιστορία της και την εξέλιξή της και να επικοινωνήσετε απλά με κάποιον που ανήκει στον πολιτισμό αυτής της γλώσσας, να μάθετε για τις εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της άλλης χώρας, κ.τ.λ.

Παρουσιάσεις γλωσσών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γλώσσας που διοργανώνονται σε παράλληλη βάση, γι’αυτό κάθε επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη επιλογή ποιας παρουσίασης να επισκεφτεί. Ο επισκέπτης μπορεί να διευκολυνθεί συναντώντας τους δασκάλους του Φεστιβάλ κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, το Σάββατο, όταν οι δάσκαλοι εμφανιστούν στο βάθρο ένας προς ένας και προσκαλούν τους επισκέπτες στην παρουσίαση της γλώσσας τους. Συμμετέχοντας μπορείτε να απολαύσετε την ποικιλία των ομιλιών και μια άλλη πολύχρωμη πλευρά του κόσμου, που πραγματοποιείτε με την επικοινωνία, δηλαδή τη γλώσσα. Και δικαιωματικά έχετε την ευκαιρία να αισθανθείτε μέρος αυτού του θησαυρού και να ξεκινήσετε το δικό σας τρόπο για την κατανόηση μιας άλλης κουλτούρας, μέσα από τη γνωριμία με τη γλώσσα.

Πότε ξεκίνησαν όλα;

Η ιδέα του Φεστιβάλ Γλώσσας ανήκει σε έναν αμερικανό εσπεραντιστή Dennis Keef ο οποίος ξεκίνησε και οργάνωσε το πρώτο Φεστιβάλ Γλώσσας το 1995 στην Tours, Γαλλία. Ένα κείμενο για το γεγονός αυτό δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό της Εσπεράντο ¨Kontakto¨ και ήδη το επόμενο έτος (1996) το πρώτο Ρωσικό Φεστιβάλ Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στο Cheboksary με παρόμοιο τρόπο.

Σήμερα, Φεστιβάλ Γλώσσας έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία όχι μόνο στο Cheboksary, αλλά και στη Moscow, St. Petersburg, Volgograd, Odessa, Ulyanovsk και μερικές άλλες πόλεις της CIS. Τον Δεκέμβριο του 2006 η Μόσχα φιλοξένησε το πρώτο της Φεστιβάλ Γλώσσας και στις 4 Μαρτίου 2007, έλαβε χώρα το πρώτο Φεστιβάλ στην Αγία Πετρούπολη.

Ποιός είναι ο σκοπός;

Ο σκοπός του Φεστιβάλ Γλώσσας είναι να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα της αμοιβαίας κατανόησης, χωρίς συμβάσεις και στερεότυπα. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην ποικιλομορφία των γλωσσών του κόσμου, και να τονίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνο 5-10 γλώσσες στον κόσμο, αλλά πολλές περισσότερες. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις υπάρχουν 3-6 χιλιάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Κάθε γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας. Απλά φανταστείτε ότι με τη γλώσσα του κάθε λαός καθιστά την αγάπη του, τραγουδάει νανουρίσματα στα παιδιά του, μοιράζεται τη χαρά και τη θλίψη του. Ένα ταξίδι στον κόσμο των γλωσσών μπορεί να είναι ατελείωτο και κάθε πρόσωπο που επιχειρεί αυτό το ταξίδι μπορεί να ανακαλύψει ένα μεγάλο αριθμό θυρών στο ¨γειτονικό κόσμο¨ έξω από τη μητρική του γλώσσα.

Πριν μιλήσω για την ποικιλομορφία των γλωσσών του κόσμου είναι απαραίτητη η θεμελίωση. Στη λεκτική έκφραση είναι ο χώρος της εγχώριας (μητρικής) γλώσσας. Πρόκειται για ένα σύστημα αξόνων που είναι θεμελιωμένο μέσα μας από τη γέννησή μας, που συνεπάγονται πρώτες λέξεις και εικόνες που χρησιμοποιούν οι πρόγονοί μας. Μιλώντας για τη μητρική γλώσσα είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η γλώσσα αποκτά σημασία μόνο όταν εμείς οι ίδιοι αρχίσουμε να την εκτιμούμε. Μέσω του Φεστιβάλ Γλώσσας οι διοργανωτές θέλουν να επικοινωνήσουν την ιδέα της σημαντικότητας της μητρικής γλώσσας, την κατανόηση ότι ανήκουν στον αρχικό πολιτισμό και η σπουδαιότητα του να σωθεί μέσα σε αυτόν.

Η καλύτερη κατανόηση του κόσμου και η θέση κάποιου μέσα σ’αυτόν διευκολύνεται από τη διαδικασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών καθώς και των εθνικών γλωσσών. Οι ξένες γλώσσες μας βοηθούν να κάνουμε καριέρα, να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε πολιτισμούς άλλων λαών. Οι εθνικές γλώσσες μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα ένα συγκεκριμένο έθνος, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία του και ακόμη και μερικά από τα μυστικά του. Η μελέτη εθνικών γλωσσών σημαίνει να μαθαίνεις, να κατανοείς, να τα πηγαίνεις καλά και να κερδίζεις το σεβασμό των εκπροσώπων των ιθαγενών ομάδων. Γι’αυτό ένας από τους κύριους σκοπούς του Φεστιβάλ Γλώσσας είναι να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την εκμάθηση ξένων και εθνικών γλωσσών.

Δεν υπάρχουν σημαντικές και ασήμαντες γλώσσες, μια σωστή ταξινόμηση θα είναι ¨μείζονος σημασίας¨ και ¨ελάσσονος σημασίας¨. Οι ¨μείζονος σημασίας¨ γλώσσες μιλιούνται από ένα σχετικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οι ¨ελάσσονος σημασίας¨ γλώσσες μιλιούνται από ένα σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων. Κάθε γλώσσα είναι μοναδική. Κάθε γλώσσα είναι το κλειδί για την κατανόηση όλου του κόσμου. Ενώ μειώνεται η σημασία και η σπουδαιότητα της γλώσσας, υποτιμούνται όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη γλώσσα αυτή ως δική τους. Δεδομένου ότι οι LF διοργανωτές θα θέσουν υποψηφιότητα για τη γλωσσική ισότητα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

Χωρίς καμία αμφιβολία, υπάρχουν επίσης προβλήματα στη διεθνή επικοινωνία στον πολύγλωσσο κόσμο -δε μπορεί κανείς να μάθει όλες τις γλώσσες. Με την επιλογή μιας εθνικής γλώσσας ως μέσο διεθνούς επικοινωνίας ασυναίσθητα κάποιος επιλέγει τις πολιτιστικές αξίες αυτού του έθνους. Ωστόσο, κανένας δε μπορεί να μιλάει μια ξένη γλώσσα τόσο καλά όσο τη μητρική του γλώσσα. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέγουμε και αντιπροσωπεύουμε τη διεθνή βοηθητική γλώσσα Εσπεράντο ως εναλλακτικό μέσο για τη διεθνή επικοινωνία. Η Εσπεράντο συμβάλλει στη δημιουργία ίσων όρων για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

Η Εσπεράντο είναι μια γλώσσα απαλλαγμένη από την πατρότητα και δεν ανήκει σε κάποιο έθνος. Δεν οριοθετείται με την εικόνα ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, αλλά έχει την ικανότητα να απορροφάει τον ειδικό χαρακτήρα μιας άλλης γλώσσας, αποτελώντας έτσι ένα μάλλον χρήσιμο παράγοντα στη διαδικασία της επικοινωνίας. Είναι εύκολο να μάθει κανείς Εσπεράντο, γι’αυτό μπορεί να ανήκει εξίσου σε όλους και να εγγυηθεί την ίση επικοινωνία.